Stövarjaktensdag 28-11-15

Mora gruppen som är en mindre grupp bestående av stövar-ägare och jägare som arbetar för att lyfta fram stövarrasen och hare samt rävjakt  till andra jägare och jaktintresserade ungdomar och gamla. För andra året i rad arrangerar de Stövarjaktensdag i skogarna runt omkring i Mora. I år ekade dreven  på Vika och Solleröskogarna. I år var det 12 stycken stövare av raserna Hamiltonstövare, Finskstövare och Smålandsstövare. Cirka 75 stycken deltog, vilket är en ökning med 25 stycken jämfört med i fjol. Mora Gruppen gör ett otroligt bra arbete för att locka fram nya till stövarjakt. Stort tack för den tid ni lägger ner Jan, Anna-Karin och Gert!!

 

07:00 samlades hundförare och förväntansfulla och nyfikna ”nya” jägare inom stövarjakt i Vika Bygdegård (Mora). Rolf Johansson berättade om Dalarnas Stövarklubbs verksamhet och hur det går till vid prov och utställning och varför vi startar våra stövare på dessa saker. Därefter presenterades området där det skulle jagas, vilken hundförare och hund och vilka som skulle vara med i respektive grupp. Eftersom det var 12 hundar med vart det 12 områden som fördelades på Vika- och Solleröskogarna.

När klockan var runt 8 började regnet att falla både i lätt duggregn och kraftigare regn, men inte stoppade det dessa jaktsugna hundar och människor. Flera hundar kom på slag snabbt och det blev även flera drev trots det dåliga vädret. I en grupp fick de njuta av ett näst intill 2 timmars tappfritt drev samt att de fick se drevharen vid 3 tillfällen.

En hare lyckades skjutas för en av hundarna. Det var skyttens första hare vilket var riktigt roligt förhoppningsvis fick han blodad tand för mer harjakt med stövare.

 

mms_59133c8fa7277c56b37cb126ef925a6b.3957373

 

 

 

 

 

 

En glad skytt med sin första hare.

 

 

Vid lunchtid återsamlades alla vid Björnmyren där alla som deltog bjöds på hamburgare. Alla grupper fick berätta vad som hade skett på deras ruta. Det var mycket glada miner och många pratade gott om arrangemanget samt hur kul det var att få följa med ut i skogen. Dagen avslutades med ett gruppfoto på alla som deltog.

020

Ett härligt och glatt gäng som deltog på Stövarjaktensdag!

 

Ett stort tack till Moragruppen och alla hundförare som såg till att Stövarjaktensdag gick att genomföra.  Jag vill även rikta ett stort tack till alla ni som lät oss jaga på era marker under den här dagen.